2013. június 12.

Határaink túllépése

Mi hajtja az embert egyre feljebb és feljebb vagy egyre veszélyesebb útvonalakon a hegyek ormaira? Csúcsfalás vagy teljesítmény kényszer? Önigazolás vagy a saját határok újra és újra átlépése?

a messziről oly ártatlannak tűnő Matterhorn
A férfiak évszázadokon keresztül vagy keményen dolgoztak vagy életre-halálra hadakoztak, hogy megvédjék földjeiket és családjukat. Ez kimerítette őket, nem volt kedvük felmászni a hegyek ormaira. Mára ez teljesen megszűnt. A férfi a kiteljesedés egyik forrását a sportteljesítményben találja meg, így az extrémsportokban is. Az extrém sportok az erő tesztjei egy olyan világban, ahol már nem kell fizikailag élelemért és az életbemaradásért küzdeni.


Az első csúcsfaló Karl Blodig bregenzi turista volt, aki 1882 és 1911 között elkezdve a Monte Rosa csoporttal befejezve a Luigi Amadeo csúccsal (4469 m) megmászta az Alpok összes négyezer méter feletti csúcsát.

egy négyezres a Monte Rosa-csoportban
A jóléti országokban évről évre növekszik azoknak a száma, akik részt vesznek valamilyen rendkívüli megmérettetésen, és egyre több olyan verseny kerül megrendezésre, amely összefügg valamilyen extrém aktivitással vagy egy általános sportot fokoz a végletekig. Egyre több a maraton, triatlon, csatorna vagy óceán átúszás, földrészek közötti biciklizés, ahol az ember a végletekig hajthatja magát.

 
Azóta az ember már számtalanszor újra és újra túllépi a saját korlátait és egyre vakmerőbb kalandokba bocsájtkozva keresi, vajon hol lehet a végső határ: gyorsmászás (Ueli Steck), sztratoszféra ugrás (Felix Baumgartner), extrém síelés 45 foknál meredekebb lejtőkön, felfutás a Mt. Blancra, szabadon mászás 1000 méteres falakon (Katherine,Destivelle), basejump leugrás 7220 méterről a Mt.Everestről (Valery Rozov),  futás az Északi-sarkon -30 fokban, hogy csak egy párat említsünk.

a célban - északi-sarki maraton
Sokaknak az ilyen versenyeken való részvétel az élete értelme, hiszen a fizikai fittség  és a kitartás a mai elhízott és lusta világban olyan jelenség lett, amely a sikert és a magabiztosságot reprezentálja, amely után mindenki vágyakozik, így a rátermettség bizonyítása szinte már sztárstátusszal ér fel.


Hol lehet a határ, meddig lehet fokozni a teljesítményt? Ami még biztos kimaradt: hegymászás a Hold vulkánjainak tetejére, jégmászás a Jupiteren és viaferrata túra Középföldén a nazgulok birodalmában:

viaferrata.hu